Zorg- en Veiligheidstafel jeugd
Samen willen we dat jongeren gezond en veilig opgroeien. Jeugdcriminaliteit en ernstige jeugdoverlast op straat willen we daarom voorkomen. Denk hierbij aan (geluids)overlast op straat, bedreigingen, onaangepast gedrag richting politie en bewoners, en lichte strafbare feiten. Bij de aanpak van jeugdproblematiek is het belangrijk om inzet vanuit veiligheid (vaak strafrechtelijk) en zorg te combineren. Zo komen we tot een werkende, complete aanpak. Daarom organiseren de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen een overlegplatform voor zorg- en veiligheidspartners. Daar kunnen zij signalen en zorgen over jongeren met elkaar delen. Samen maken zij dan een aanpak om dit tegen te gaan. Dit overlegplatform vindt maandelijks plaats in de vorm van een zorg- en veiligheidstafel jeugd.
Algemene zorg- en veiligheidstafel
Verschillende zorg- en veiligheidspartners doen mee aan de zorg- en veiligheidstafel. Denk aan Voor ieder 1, het Welzijnskwartier, het Centrum Jeugd en Preventie, Leerrecht (voorheen Leerplicht) en de politie. In Hillegom en Lisse sluit het Fioretti College aan en in Teylingen het Rijnlands Lyceum en de KTS. Als het nodig is, sluiten andere partners ook aan, zoals BOA’s. Onder begeleiding van de gemeente delen zij informatie met elkaar.
Individuele zorg- en veiligheidstafel
Als partners zorgen hebben over een specifieke jongere, dan kunnen zij hem of haar aanmelden bij de gemeente. De gemeente onderzoekt of een zorg- en veiligheidstafel geschikt is voor de jongere. De jongere wordt besproken als zij voldoen aan de volgende voorwaarden:
- De jongere woont in Hillegom, Lisse of Teylingen.
- De jongere is nog geen 18 jaar. Of:
- is 18 jaar, maar valt onder het adolescentenstrafrecht;
- is 18 jaar, maar nog geen 23 jaar en voor wie (op basis van de Jeugdwet) is bepaald dat de voortzetting van jeugdhulp noodzakelijk is nadat de jongere de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt en die hulp al werd verleend vóór het bereiken van die leeftijd;
- of, vóór het bereiken van de leeftijd van 18 jaar is bepaald dat jeugdhulp noodzakelijk is, of is bepaald dat na beëindiging van jeugdhulp die was begonnen vóór het bereiken van de leeftijd van 18 jaar, binnen een termijn van een half jaar hervatting van de jeugdhulp noodzakelijk is. - De jongere is onderdeel van een crimineel of overlastgevend jeugdnetwerk. En/of er is sprake van (ernstige) plaatselijke veiligheidsproblematiek waarbij sprake is van overlastgevend gedrag op straat door de jongere (alleen of in groepsverband).
- Samenwerking tussen zorg- en veiligheidspartners is noodzakelijk om de problematiek op te lossen.
- Voor de jongere is een aanpak nodig dat niet alleen door de aanmeldende partij gemaakt kan worden.
In een convenant is vastgelegd wanneer en welke informatie de verschillende zorg- en veiligheidsorganisaties met elkaar delen en hoe zij dit doen. De uitwisseling van informatie gebeurt uiteraard zorgvuldig en past bij ieders taak om jongeren en hun ouders/verzorgers te ondersteunen.
JIB
In het JIB (jeugd in de buitenruimte) overleg sluiten de politie, boa’s, jongerenwerk en gemeente aan. Tijdens dit overleg worden de plekkend besproken waar jongeren overlast veroorzaken en de mogelijkheden die partners hebben om hier extra op in te zetten zodat de overlast verminderd.
Groepsaanpak
In de aanpak van de jeugdgroepen werken verschillende netwerkpartners samen aan het in het beeld brengen van jeugdgroepen, het bepalen of en hoe die groepen aangepakt moeten worden en het daadwerkelijk aanpakken van de gezamenlijk geprioriteerde jeugdgroepen. De regierol met betrekking tot de aanpak van jeugdgroepen ligt bij de gemeente. De gemeente en partners zetten een groepsaanpak in als het blijkt dat er naast individuele trajecten ook voor de groep als geheel een aanpak komt.
Een groepsaanpak wordt toegepast bij groepen jongeren die verdacht worden van strafbare feiten. Bijvoorbeeld gewelds- en vermogensdelicten.
Het doel van de aanpak is:
- Minder overlast en criminaliteit door jongeren
- De groepsdynamiek verbreken van criminele groepen. Ook voorkomen dat deze groepen uitbreiden
- Een aanpak maken voor individuele jongeren. Daarbij wordt ook gekeken naar de rol van gezins- en familieleden
- Jongeren beschermen die door drugs- of drankgebruik of andere oorzaken worden geremd in hun ontwikkeling
- Jongeren een goed toekomstperspectief bieden, bijvoorbeeld met school of werk.
Zorg- en Veiligheidshuis
De zorg- en veiligheidstafels Hillegom, Lisse en Teylingen werken samen met het Veiligheidshuis Hollands Midden. Op de plaatselijke zorg en veiligheidstafels wordt voornamelijk casuïstiek besproken wat binnen het vrijwillige hulpverleningskader valt. Jongeren die een gedwongen hulpmaatregel (jeugdbeschermings- of reclasseringsmaatregel) opgelegd hebben gekregen, worden besproken bij het Veiligheidshuis Hollands Midden. De partners die belangrijk zijn voor de jongere zitten hier namelijk al aan tafel. Denk aan Veilig Thuis, Raad voor de Kinderbescherming, Openbaar Ministerie, jeugdbescherming en de reclassering. Hiervan kan worden afgeweken als dat in het belang van de jongere is.
Vragen?
Heeft u vragen over de zorg- en veiligheidstafel? Stuur een e-mail naar Z&Vtafeljeugd@teylingen.nl.