Ga naar de inhoud

Aardwarmte

Duurzame warmte voor Teylingen

De gemeente Teylingen wil energieneutraal zijn in 2050. Daarvoor is het nodig dat alle huizen en gebouwen in Teylingen overgaan op duurzame warmte zonder fossiele brandstof zoals aardgas. Er moet een betrouwbaar, betaalbaar, realistisch en duurzaam alternatief komen voor verwarming met aardgas. In de regio werken gemeenten samen om een goede oplossing te vinden.

Aardwarmte mogelijk in de regio

In de Duin- en Bollenstreek is er genoeg aardwarmte om alle huizen en gebouwen in de regio te verwarmen. Het gaat om warmte uit de aarde op 2 of 3 kilometer diepte. Daar zit wat van 70 tot 90 graden. Het warme water wordt naar boven gehaald en geeft zijn warmte af aan een warmtenet. Het afgekoelde water gaat direct de aarde weer in. Via het water in het warmtenet gaat de warmte naar woonwijken en bedrijven. In Noordwijk is al een plek waar aardwarmte naar boven gehaald kan worden.

Warmtenet

De gemeente wil het liefst een gezamenlijk warmtenet waar bedrijven en woonwijken op aan kunnen sluiten. Want als iedereen een eigen elektrische warmtepomp zou nemen, komen we in de problemen met ons elektriciteitsnet. Dan hebben we niet genoeg elektriciteit om de pieken in de winter op te vangen. Met een warmtenet is dat probleem er niet en hoeven we veel minder stroom op te wekken. Ook zal een warmtenet waarschijnlijk minder gaan kosten.

Onderzoek

De gemeente weet op dit moment nog niet waar en wanneer er een warmtenet komt. Eerst moeten er nog vele vragen beantwoord worden. Wat gaat het kosten voor bedrijven en bewoners? Wat willen inwoners en wat wordt de verantwoordelijkheid van de gemeente? Ook weten we nog niet precies wat haalbaar is en in welke wijken. Hoe past alles in de ruimte boven én onder de grond? En er zijn ook nog andere oplossingen die voor sommige wijken misschien beter zijn.

Wat betekent het voor u?

Op dit moment is het nog niet zeker of het warmtenet er komt, waar het komt en wanneer. We proberen om voor 2025 meer duidelijkheid te krijgen. U hoort ruim van te voren wat er in uw wijk gebeurt. U kunt zich wel alvast voorbereiden op duurzame warmte. Door uw huis voldoende te isoleren. Want warmte van een warmtenet of een warmtepomp is minder warm dan warmte van gas. Een slecht geïsoleerd huis kunt u dus niet warm genoeg krijgen als het buiten echt koud is.

Als uw cv-ketel nu aan vernieuwing toe is kunt u denken aan een hybride warmtepomp. Die gebruikt alleen gas als het erg koud is. Hiermee bespaart u flink op uw energierekening en helpt u om klimaatverandering tegen te gaan.

Meer informatie

Meer informatie kunt u vinden op Alles over Aardwarmte.nlAardwarmte Rijnland en Energieloket Teylingen.

Ga naar het begin