Op 19 november is de kopgroep van Sassenheim voor de derde keer bij elkaar gekomen. Er is gesproken over verschillende inrichtingsmodellen voor het centrum waarbij de variatie zat in de grootte van het voetgangersgebied, het parkeervrij maken van het kerkplein en het vrij maken van ruimte voor verblijfsgebied en groen. Er zijn verschillende perspectieven en oplossingen besproken. Belangrijkste voorwaarde is dat er voldoende parkeerplaatsen voor auto’s blijven en dat het centrum voor de fietser ook goed bereikbaar blijft. De verschillende oplossingen voor de bereikbaarheid gaan verder onderzocht worden.
Kopgroepen
Voor het participatieproces van het centrumplan en beeldkwaliteitsplan is in iedere kern een kopgroep ingericht. Deze groepen bestaan uit ondernemers, bewoners, vertegenwoordigers van verenigingen, pandeigenaren, gemeenteambtenaren en experts. Iedereen kon zich met een korte motivatie aanmelden om hierover mee te denken. De uiteindelijke selectie van deelnemers is gemaakt op basis van diversiteit; dus mensen met verschillende achtergronden en meningen, zodat alle meningen een stem hebben bij het maken van de plannen. Samen werken ze aan een centrumplan en beeldkwaliteitsplan die de ambities uit de in 2020 vastgestelde Centrumvisie Teylingen waarmaken.
De kopgroepen zijn in september 2024 gestart en komen maandelijks bijeen. Daarin bespreken zij alle relevante thema’s en zoeken ze naar de beste oplossing voor een vitaal, aantrekkelijk en klimaat adaptief centrum. En dat is soms puzzelen. Een onafhankelijk gespreksbegeleider begeleidt de kopgroep. Na elke bijeenkomst wordt een kort bericht gedeeld op deze pagina. Zo kan iedereen de voortgang volgen. Als de plannen klaar zijn, worden ze gepresenteerd aan alle belanghebbenden in Teylingen. Het uiteindelijke plan legt het college voor aan de gemeenteraad om vast te stellen.
Hieronder vind je de terugkoppeling van de sessies uit de verschillende kopgroepen.
Sassenheim
Update woensdag 16 oktober
De tweede bijeenkomst op dinsdag 15 oktober heeft geleid tot een visie over de verbeteringen die men in het centrum wil. Deelnemers hebben in groepen gewerkt aan het benoemen en prioriteren van plekken in het centrum die aandacht nodig hebben. Er is overeenstemming dat de veiligheid verbeterd moet worden en dat er meer groen moet komen. Bij voorkeur worden de verschillende verkeerstromen gescheiden. Ook is er gesproken over de parkeersituatie; handhaving en genoeg parkeerplaatsen werden als belangrijke punten genoemd. Tijdens de volgende bijeenkomst werken de deelnemers samen om concrete plannen te maken voor het realiseren van deze ideeën.
Update woensdag 11 september: De kop is eraf!
Op dinsdag 10 september kwam de kopgroep Sassenheim voor het eerst bij elkaar. Zij gaan aan de slag om een vitaal, aantrekkelijk en klimaatadaptief centrum te maken. Centraal stond het kennismaken met elkaar, het scherp krijgen van de opdracht en het maken van afspraken over de manier van samenwerken en communicatie.
Deelnemers vertelden kort iets over zichzelf, waarom ze graag wilden meedoen en wat voor hen belangrijke aandachtspunten zijn voor de toekomst van het centrum. Naar voren kwamen bijvoorbeeld de historische identiteit van het centrum van Sassenheim, verkeersveiligheid, bereikbaarheid, en de mogelijkheden voor cultuur en evenementen. In de sessies die volgen worden deze en andere thema’s verder besproken en uitgewerkt tot een centrumplan.
Voorhout
Update donderdag 21 november
In de 3e bijeenkomst hebben de deelnemers nagedacht over concrete maatregelen om de Herenstraat en Jacoba van Beijerenlaan tussen de Nagelbrugrotonde en de rotonde in de Schoutenlaan veiliger en aantrekkelijker te maken. Een verdere verdieping van de opbrengst uit de 2e bijeenkomst. Gezocht is naar manieren om het doorgaande autoverkeer, dat geen bestemming heeft in de Herenstraat en/of het Oude Dorp, te ontmoedigen. Voor de inrichting van de Herenstraat werd gedacht aan ‘de auto te gast’.
Update donderdag 17 oktober
Tijdens de tweede bijeenkomst op woensdag 16 oktober hebben de deelnemers nagedacht over hoe het centrum van Voorhout aantrekkelijker en veiliger kan worden. Een belangrijk punt van aandacht was de veiligheid in de Herenstraat en het aantal parkeerplaatsen. Over mogelijke oplossingen voor het verkeer werd verschillend gedacht. Daarnaast is gesproken over de bouw van nieuwe gebouwen en de uitstraling van het centrum. De beeldkwaliteit (zoals bouwstijl) en de maat en schaal van nieuwe gebouwen hebben aandacht nodig zodat het past bij het dorpse karakter van het centrum. Bij de volgende bijeenkomst zal de nadruk liggen op het vinden van oplossingen voor het verkeer en de bereikbaarheid van het centrum.
Update donderdag 12 september: De kop is eraf!
Op woensdag 11 september kwam de kopgroep Voorhout voor het eerst bij elkaar. Zij gaan aan de slag om een vitaal, aantrekkelijk en klimaatadaptief centrum te maken. Centraal stond het kennismaken met elkaar, het horen van de belangen, het scherp krijgen van de opdracht en het maken van afspraken over de manier van samenwerken en communicatie.
Deelnemers vertelden kort iets over zichzelf, waarom ze graag wilden meedoen en wat voor hen belangrijke aandachtspunten zijn voor de toekomst van het centrum. Naar voren kwam bijvoorbeeld ruimte voor voetgangers en fietsers, maar ook bereikbaarheid voor auto’s van bewoners en bezoekers van het centrum en de verkeersveiligheid van het gehele Oude Dorp. Er is gesproken over het belang van het economisch vitaal houden van de winkels en ruimte voor evenementen. In de sessies die volgen worden deze en andere thema’s verder besproken en uitgewerkt tot een centrumplan.
Warmond
Update donderdag 28 november
Op 28 november is kopgroep Warmond voor de vierde keer bij elkaar gekomen. Op basis van wat besproken is tijdens de vorige sessies is een voorstel gemaakt voor herinrichting van de Dorpsstraat. Er is nagedacht over parkeeroplossingen voor kort- en langparkeerders en een programma voor de Gemeentehaven. De komende periode gaat gewerkt worden aan een uitwerking van de besproken onderwerpen.
Update donderdag 14 november
Op 14 november is Kopgroep Warmond een extra keer bij elkaar gekomen voor een presentatie over de marketing van Warmond om bezoekers te trekken en daarmee de vitaliteit van het dorp te versterken. Dat is nodig: winkels verdwijnen uit de Dorpsstraat. De inhoud van de presentatie is gemaakt door Stichting Warmond aan de Kaag in samenwerking met enkele actieve en betrokken ondernemers en inwoners. De presentatie gaat in op de identiteit van Warmond, het verhaal van Warmond en te ondernemen activiteiten. Tijdens de volgende bijeenkomst gaat uitgebreid gesproken worden over parkeeroplossingen en het verbeteren van de verblijfskwaliteit.
Update donderdag 24 oktober
Tijdens de tweede bijeenkomst van Kopgroep Warmond op donderdag 24 oktober hebben de deelnemers zich gebogen over de vraag hoe het centrum van Warmond aantrekkelijker gemaakt kan worden en toch het karakteristieke karakter kan behouden. De verbeteringen in de Dorpstraat zijn daarbij als een belangrijk aandachtspunt naar voren gekomen. Er is veel gesproken over de beschikbaarheid van parkeerplaatsen in het hele dorp. De deelnemers hebben diverse ideeën aangedragen om te verbeteren. In de volgende bijeenkomst zal de focus liggen op de vraag op welke toeristen richten we ons en waar vinden we oplossingen voor het parkeren.
Update donderdag 19 september: De kop is eraf!
Op 19 september kwam de kopgroep Warmond voor het eerst bij elkaar voor het centrumplan Warmond. Centraal stond het kennismaken met elkaar, het horen van de belangen, het scherp krijgen van de opdracht en het maken van afspraken over de manier van samenwerken en communicatie.
Deelnemers vertelden kort iets over zichzelf, waarom ze meedoen en wat voor hen belangrijke aandachtspunten zijn voor de toekomst van het centrum. Naar voren kwam bijvoorbeeld het huidige onderhoud van het groen en de openbare ruimte. De balans tussen toegankelijkheid en parkeren. De balans tussen leefbaarheid en recreatie. Het behoud van het kleinschalige en het pittoreske karakter. Een belangrijke vraag aan de gemeente is om te bekijken of er voldoende financiële middelen beschikbaar kunnen komen om impact te kunnen maken.
In de volgende sessie wordt er gesproken over:
- De type bezoekers/toeristen die Warmond wil.
- Omvang van het plangebied en prioritering daarin.
- De infrastructuur.
- De verkeersbewegingen.
- De verkeersveiligheid.
Uiteindelijk zullen deze en andere thema’s worden uitgewerkt tot een centrumplan en beeldkwaliteitsplan.