Woonbeleid
De gemeente Teylingen heeft in 2020 een plan voor wonen vastgesteld voor de jaren 2020-2024, genaamd ‘naar een evenwichtige woningmarkt’. De ontwikkelingen in de volkshuisvesting zijn doorgegaan. Samen met andere gemeenten in de regio Holland Rijnland heeft Teylingen een nieuw plan gemaakt, genaamd de Regionale Woonagenda, en een bijgewerkte Huisvestingsverordening. Deze belangrijke documenten helpen ons om de uitdagingen op de woningmarkt aan te pakken en geschikte woningoplossingen te bieden aan onze inwoners. Het gemeentelijke beleid in het woonprogramma is leidend, behalve voor de aantallen nieuwe woningen, prijscategorieën en behoud, daarvoor volgen we de Regionale Woonagenda 2023.
Woonprogramma 2020-2024 ‘naar een evenwichtige woningmarkt’
In dit plan voor wonen beschrijven wij onze visie, ambities en keuzes op het gebied van wonen voor de komende jaren. We geven antwoord op de vragen ‘wat willen we bereiken’ en ‘wat is daarvoor nodig’. Wij geven aan wat we als gemeente hieraan bijdragen en waar we zoeken naar de samenwerking met onze partners. De geschetste ambities en opgaven zijn daarbij de kaders. We vatten de opgave samen in de volgende thema’s:
- Aanpakken van de druk op de woningmarkt: zorgen voor kansen voor starters, jongeren en ouderen: voldoende woningbouw en het bouwen van de juiste woning.
- Verduurzaming van het woonaanbod in de kernen
- Mensen kunnen in de kernen zelfstandig wonen. Iedereen kan onderdeel zijn van de gemeenschap, ook als zij zorg nodig hebben.
Het woonprogramma loopt tot en met 2024, bekijk hier het woonprogramma van Teylingen.
Regionale Woonagenda 2023 & Regionale Huisvestingsverordening 2024
De woningmarkt kent grote tekorten, hoge koopprijzen en lange wachttijden voor sociale huurwoningen. Steeds meer mensen ervaren moeilijkheden bij het vinden van een geschikte woning. Ook veranderende woonbehoeften dragen bij aan stagnatie op de woningmarkt. De Regionale Woonagenda en de herijkte Huisvestingsverordening vormen belangrijke stappen om onze woondoelstellingen te behalen.
De vernieuwde Regionale Woonagenda beschrijft de afspraken over woningbouw in onze regio. Het gaat hierbij onder andere over hoeveel woningen we gaan bouwen, waar we deze willen bouwen, wat voor soort woningen dat zijn en voor wie. De gemeenten in Holland Rijnland maken zich sterk om tot en met 2030 maar liefst 30.500 nieuwe woningen te bouwen, waarvan 30% een sociale huurwoning is en 35% een middeldure huurwoning of een betaalbare koopwoning. Voor de subregio Noord (Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijk) is de opgave 6.500-7.500 woningen. Om dit voor elkaar te krijgen, werken we intensief samen met andere gemeenten en coördineren we onze gezamenlijke aanpak.
Naast de woonagenda is ook de geactualiseerde Huisvestingsverordening vastgesteld die op 1 januari 2024 in gaat. Deze verordening regelt de verdeling van woonruimten in onze regio en zorgt ervoor dat er voldoende woningen beschikbaar blijven voor zowel reguliere woningzoekenden als specifieke aandachtsgroepen, oftewel mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben. Een belangrijk speerpunt van de vernieuwde Huisvestingsverordening is het bevorderen van de doorstroming op de woningmarkt. Dit wordt onder meer bewerkstelligd doordat mensen die willen verhuizen naar een andere sociale huurwoning, een deel van hun woonduur mogen meenemen. Willen ze in de toekomst nog een overstap maken, dan beginnen ze in ieder geval niet weer bij nul.
Zo werken we samen met andere gemeenten, aan een woningvoorraad die aansluit bij de behoeften van woningzoekenden binnen Holland Rijnland.
De Regionale Woonagenda en de Huisvestingsverordening 2024 zijn te vinden op de website van Holland Rijnland.