Ga naar de inhoud

Omgevingsvergunning, schoorsteen verwijderen

Wilt u een schoorsteen verwijderen? Kijk dan of u hiervoor een vergunning moet aanvragen via het Omgevingsloket. Kies voor ’Bestaand gebouw verbouwen.


Aanvullende informatie

Monument, karakteristiek pand en/of beschermd dorpsgezicht

Als de schoorsteen een onderdeel is van een monument of binnen een beschermd dorpsgezicht ligt, dan heeft u een vergunning nodig. Twijfelt u of dit voor uw pand geldt, neem dan contact op met de gemeente. U kunt een vergunning aanvragen via het Omgevingsloket
 

Mogelijk constructieve functie van de schoorsteen

Het is belangrijk om te weten of de schoorsteen ook een constructieve (dragende) functie heeft. Het zou kunnen dat de schoorsteen andere delen draagt of noodzakelijk is voor de stabiliteit van het huis. Als dat het geval is, kunt u de schoorsteen niet slopen zonder andere constructieve maatregelen te nemen. Vraag hiervoor advies aan een bouwkundige of een constructeur. In het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) staan alle technische regels die gelden voor bouwwerken. U moet voldoen aan de regels van dit besluit. Voor het wijzigen van de constructie is een omgevingsvergunning nodig.

 

Redelijke eisen van welstand (uiterlijk)

Ook als uit de vergunningscheck blijkt dat er geen vergunning nodig is, kan het zijn dat het uiterlijk van het pand behoorlijk verandert door het verwijderen van de schoorsteen. Mogelijk voldoet het pand daardoor niet meer aan redelijke eisen van welstand (een zogenaamd exces). In dat geval mag de schoorsteen toch niet zomaar verwijderd worden. U kunt ons vragen om dit na te gaan bij de commissie omgevingskwaliteit (voorheen Welstandscommissie). De kosten hiervan zijn € 100,00 per behandeling. U kunt hiervoor een principeverzoek indienen. In de Welstandsnota staat onder ’Excessen’ hoe de commissie dit beoordeelt.

Bij reguliere woningen, bijvoorbeeld rijwoningen, 2-onder1 kap woningen of een vrijstaande woning (geen monument, karakteristiek pand of beschermd dorpsgezicht) kunt u er vanuit gaan dat er geen exces door het slopen van de schoorsteen zal ontstaan. Het dak moet dan wel met hetzelfde type en kleur dakbedekking worden dichtgemaakt. Dit geldt ook voor eventuele aanpassing van het (kopgevel)metselwerk met identieke stenen en voegwerk.
 

Asbest of meer dan 10m3 dan sloopmelding

Zit er asbest in de schoorsteen of komt er meer dan 10 kubieke meter puin vrij, dan moet u een sloopmelding (met een asbestinvenstarisatierapport) indienen. De sloopmelding wordt behandeld door de Omgevingsdienst West Holland (ODWH). U kunt de sloopmelding indienen via het Omgevingsloket.
 

Rechten van derden

U moet ook rekening houden met rechten van derden. Bijvoorbeeld als u een schoorsteen hebt die ook eigendom is van uw buren of tegen de schoorsteen van uw buren aan staat. U heeft dan te maken met het Burenrecht. Wij adviseren u dan het verwijderen van de schoorsteen af te stemmen met de betrokken andere eigenaar. Dit is een zaak van de eigenaren onderling, de gemeente gaat hier niet over.

Ga naar het begin