Vandaag (vrijdag 25 april) verraste burgemeester Carla Breuer 12 inwoners van de gemeente Teylingen met een Koninklijke onderscheiding ter gelegenheid van de verjaardag van Zijne Majesteit de Koning.
Koninklijke onderscheiding
Om in aanmerking te kunnen komen voor een Koninklijke onderscheiding moet iemand aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de samenleving profiteren van het werk van die persoon, is hij of zij een voorbeeld die anderen motiveert en stimuleert én doet hij of zij al gedurende een langere periode intensief, bijzonder (vrijwilligers)werk.
Thema Lintjesregen
De Lintjesregen heeft in 2025 voor het eerst een landelijk thema: ‘Nederland verdient een lintje!’
Een lintje zegt méér dan alleen iets over inzet en toewijding – die op zich al bijzonder is. Elk lintje vertelt een verhaal over de inzet van de vrijwilligers in Teylingen. Over onze dorpen waarin mensen voor elkaar klaarstaan, waar we elkaar waarderen en het goede in de ander zien.
Van Nederlanders, voor Nederlanders
Elke voordracht komt vanuit de samenleving. Iedereen kan elkaar voordragen. Lintjes zijn ván Nederlanders, vóór Nederlanders.
Onderscheidingen
De volgende personen ontvingen een onderscheiding
Mevrouw E. Drommel-Kremer
Mevrouw Lien Drommel-Kremer (71 jaar) heeft zich gedurende 34 jaar actief ingezet voor Voetbalvereniging Ter Leede. Ze heeft diverse rollen vervuld, waaronder lid van de jeugdcommissie, elftalbegeleider en (mede-)organisator van vakantieweken. In 1984 speelde zij een baanbrekende rol bij de integratie van meisjes in het jeugdvoetbal, een prestatie die een stukje voetbalgeschiedenis heeft geschreven. Daarnaast was zij mede-organisator van de jaarlijkse voetbal vakantieweek, waar jaarlijks zo’n 100 kinderen aan deelnemen. In 2022 ontving mevrouw Drommel-Kremer een gouden verenigingsspeld voor haar bijzondere verdiensten.
Sinds 2019 is zij vrijwilliger bij verpleeghuis SassemBourg, onderdeel van ActiVite. Hier kookt zij wekelijks voor bewoners en schenkt zij koffie en thee. Ook is zij vrijwilliger bij Stichting De Zevensprong in Sassenheim, waar zij activiteiten organiseert voor verstandelijk gehandicapten en de muziekgroep de 'Bollenband' begeleidt.
Sinds 2019 is mevrouw Drommel-Kremer ook actief bij de Jeu de Boules Vereniging ‘De Vaste Voet’, waar zij sinds 2021 de rol van secretaris vervult.
Mevrouw E. Drommel-Kremer wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer L. van Goeverden
De heer Leen van Goeverden (70 jaar) is sinds zijn lidmaatschap bij Volleybal Club Sassenheim een toegewijde vrijwilliger. Gedurende 40 jaar heeft hij diverse rollen vervuld binnen de club, van trainer en coach tot scheidsrechter en commissielid. Zijn inzet heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de jeugdafdeling en de organisatie van het schoolvolleybaltoernooi.
Bij de Nederlandse Volleybalbond (Nevobo) heeft hij als coördinator van de Talenten Training Rijnland (TTR) een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van jonge volleybaltalenten. Daarnaast heeft hij als regioscheidsrechter zijn kennis en ervaring gedeeld.
Sinds 2012 fungeert de heer Van Goeverden als persoonlijke buddy bij golfevenementen voor een golfer met een fysieke beperking. Zijn inzet maakt het mogelijk dat deze sporter zijn passie kan blijven beoefenen. Bovendien heeft hij van 2014 - 2021 het Teylinger Open georganiseerd, waarvan de opbrengsten naar lokale goede doelen gaan.
Als ambassadeur van Seniorweb heeft de heer Van Goeverden cursussen gegeven aan senioren en de coördinatie van activiteiten in Teylingen op zich genomen. Zijn werk is van groot belang voor de groeiende groep senioren die steeds meer zaken digitaal moet verwerken.
De heer L. van Goeverden wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer H.G.P.M. van der Meer
De heer Hein van der Meer (73 jaar) is zijn hele leven verbonden aan de Sint Pancratius Kerk. Van 2010 tot 2016 was hij actief binnen de Parochiële Caritas Instelling (PCI), waar hij samen met vijf andere toegewijde leden mensen met financiële hulpvragen ondersteunde en begeleidde. De PCI zet zich in voor lokale projecten die bijdragen aan het welzijn van mensen in armoede en sociaal isolement, en beheert het vermogen van de caritasinstelling onder kerkelijk gezag.
Hij was jarenlang beschikbaar voor begrafenissen en fungeerde als hulpkoster. In 1975 richtte hij het kinderkoor op en leidde dit met veel enthousiasme. Ook de jaarlijkse boekenmarkt kon altijd op zijn hulp rekenen. Als voormalig schooldirecteur van de ‘Kinderburg’ onderhield hij goede contacten met de Pancratius kerk, vooral rond de eerste Communie, het Vormsel en de kerstvieringen.
Sinds 1980 is de heer Van der Meer actief bij de algemene toneelvereniging Pankras, waar hij naast spelend lid ook regisseur is van de kinderstukken. Hij maakt deel uit van het team dat zich bezighoudt met de coördinatie van grime en kleding en is actief als hulp Sinterklaas. Sinds 1990 is hij bestuurslid met de portefeuille PR.
Voor de stichting Eendenkooi Warmond zette hij zich tussen 2015 en 2022 in voor het behoud van de eeuwenoude eendenkooi. Hij organiseerde rondleidingen en verrichtte onderhoudswerkzaamheden samen met een team van vrijwilligers.
Sinds 2017 is de heer Van der Meer elke donderdag actief met de tuingroep die de tuin van de parochie en de begraafplaats onderhoudt. Sinds 2022 zet hij zich in voor Fietsmaatjes en begeleidt hij nieuwe vrijwilligers. De heer H.G.P.M. van der Meer wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer P. Nicola
De heer Piet Nicola (65 jaar) heeft zich sinds 1980 ingezet als vrijwilliger bij de Protestantse gemeente Sassenheim, waar hij ook jeugddiaken was van 2005 tot 2009. In zijn rol als jeugddiaken hielp hij onder andere een kerk in Roemenië en zorgde hij voor vervoer van oudere gemeenteleden. Daarnaast leverde hij jaarlijks de grote kerstboom.
Bij voetbalvereniging Ter Leede was de heer Nicola actief als begeleider bij de jeugd en nam hij onderhoudstaken op zich. Van 1995 tot 2003 was hij betrokken bij de supportersvereniging Rood Geel, waarvan de laatste drie jaar als penningmeester. Sinds 1980 is hij vrijwilliger bij het comité straatversiering Sassenheim, waar hij zijn transportbedrijf inzet voor rollend materiaal en onderdak biedt voor vergaderingen.
Vanaf 2010 is de heer Nicola bestuurslid, organisator van evenementen en redacteur van het clubblad bij de Studebaker Packard Club Nederland. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in het levend houden van dit mobiele erfgoed en het organiseren van presentaties op beurzen en klassieker evenementen.
Sinds 2015 is hij lid van de evenementencommissie en initiatiefnemer van het Oldtimerfestival Sassenheim, dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt en bijdraagt aan het aantrekkelijk maken van de regio.
Daarnaast heeft hij jarenlang het familiebedrijf ‘Transportbedrijf J. Nicola & Zn.’ aangestuurd. Een bedrijf dat al meer dan 125 jaar bestaat in de regio. Hiervoor is hij onderscheiden met de Jacoba van Beieren penning. De heer P. Nicola wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer C.J.M. Hoogenboom
De heer Cees Hoogenboom (74 jaar) begon zijn vrijwilligerswerk in 1968 bij Atletiekvereniging De Bataven in Leiden, die later fuseerde met AV Holland Leiden tot Leiden Atletiek. Gedurende zijn tijd bij deze verenigingen, die samen ongeveer 1.200 leden tellen, heeft hij zich ingezet als jeugdtrainer, voorzitter van de technische commissie, bestuurslid, wedstrijdleider en scheidsrechter. Zijn communicatieve vaardigheden en kennis werden zeer gewaardeerd, wat resulteerde in de toekenning van de Beker van Verdienste in 1973 en 1979, en zijn benoeming tot erelid in 1994.
Sinds 1996 is de heer Hoogenboom ook actief bij Atletiekvereniging De Spartaan in Lisse, waar hij als scheidsrechter, wedstrijdleider en jurylid (zowel regionaal als nationaal) fungeert. Hij beheert de wedstrijd- en trainingsmaterialen en is verkeersregelaar bij loopevenementen.
Daarnaast verricht de heer Hoogenboom sinds 2005 vrijwilligerswerk bij Landgoed Keukenhof. Hij voert groenonderhoud uit en zorgt sinds 2014 voor de dieren op de kinderboerderij. De heer C.J.M. Hoogenboom wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer J. de Jong
De heer Hans de Jong (69 jaar) is een van de oprichters van de stichting Borderline, die 25 jaar geleden werd opgericht. Hij zag als een van de eersten in Nederland de noodzaak van belangenbehartiging voor mensen met borderline. Stichting Borderline is een landelijk erkende patiëntenvereniging (ANBI) gesubsidieerd door het Ministerie van VWS, met als doel belangenbehartiging, voorlichting en lotgenotencontact voor mensen met borderline en hun naasten. In Nederland gaat het naar schatting om 200.000 mensen.
Als voorzitter en later penningmeester heeft de heer De Jong het beleid van de stichting vormgegeven en lotgenoten een rol kunnen geven als vrijwilliger. Hij is co-auteur van het boek ‘Omgaan met borderline’. Na 25 jaar gaat hij met pensioen en stopt als bestuurslid, maar blijft betrokken als lid van de Raad van Toezicht.
Hij heeft een platform voor patiënten met borderline gecreëerd en bijgedragen aan het slechten van het stigma rondom de ziekte.
Sinds 2018 is de heer De Jong bestuurslid en sinds 2022 bestuursvoorzitter van stichting Kompassie, die inwoners van Den Haag met een psychische kwetsbaarheid en hun naasten ondersteunt. Hij legt en onderhoudt contacten, geeft voorlichting en houdt toezicht op de stichting.
De heer J. de Jong wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer C.J.M. den Elzen
De heer Kees den Elzen (78 jaar) is sinds 2010 actief als bestuurslid voor de Historische Kring Voorhout. Hij ontwikkelde en rolde het educatieproject ‘Dwars op junior’ uit op basisscholen in Voorhout, ter viering van 75 jaar bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. Hij ontving hiervoor de Teylinger Geschiedenisprijs. Daarnaast organiseert hij Open Monumentendagen, brengt het clubblad ‘Dwars Op’ uit, en geeft lezingen over de geschiedenis van de christelijke kerken in Voorhout. Hij levert bijdragen aan boeken over de Bollenstreek, zoals het recent uitgekomen boek ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Keukenhof. Ondanks zijn terugtreden als bestuurslid vorig jaar, blijft hij bovenmatig actief als vrijwilliger.
De heer den Elzen heeft zich in de raadsperiode van 2010 - 2014 ingezet als fractieondersteuner voor het CDA Teylingen. Hij woont fractievergaderingen bij en adviseert de fractie en het bestuur. Hij zet zich in voor de bestuurlijke vernieuwing van het CDA in Teylingen en adviseert de gemeente in erfgoedzaken.
Voor de bibliotheek Voorhout was de heer den Elzen van 2013 tot 2023 gastheer en verzorgde hij lezingen. Hij hielp bezoekers bij het gebruik van apparatuur, was vraagbaak en ruimde boeken op. Hij was betrokken bij het activiteitenprogramma door cursussen genealogie en lezingen over historische onderwerpen te geven tijdens de maand van de geschiedenis. De heer C.J.M. den Elzen wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer H.F.J. Hoogervorst
De heer Henny Hoogervorst (71 jaar) verricht sinds 1996 vele vrijwillige werkzaamheden voor drum- en showband Adest Musica Sassenheim. Hij had zitting in de Jeugdcommissie waar hij de functie van secretaris vervulde en hij heeft het Jeugd Activiteiten Team opgericht. Ook nam hij deel aan de sponsor- en PR-commissie en verzorgde hij de PR-stand bij optredens. Verder organiseert hij elke vier jaar het Wereld Muziek Concours en werkt hij mee aan de organisatie van taptoes en werkweekenden voor de jeugd- en seniorenkorpsen. De heer Hoogervorst is door de vereniging benoemd tot Lid van Verdienste, een benoeming die wordt gedaan aan vrijwilligers en leden die een unieke bijdrage of bijzondere rol hebben vervuld binnen de vereniging.
Sinds 2018 is de heer Hoogervorst actief bij Volkstuinvereniging Elsgeest als secretaris. In deze rol is hij verantwoordelijk voor vele zaken, waaronder de ledenadministratie, het beheer van het complex en de tuinen, en de inkoop van diverse zaken. Hij draagt zorg voor bouwaanvragen, nieuwe leden en het beheer van de wachtlijst. Daarnaast onderhoudt hij de contacten met de gemeente en leveranciers. De heer H.F.J. Hoogervorst wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer K.J. Visser
De heer Kees Visser (76 jaar) heeft zich jarenlang ingezet voor diverse organisaties en verenigingen. In de jaren ’90 was hij bestuurslid en fractieondersteuner voor het CDA in Voorhout. Voor Oranje Vereniging Rijnsburg was hij van 1978 tot 1982 bestuurslid en verantwoordelijk voor activiteiten zoals het Rijnsburgs Kindercorso.
Als diaken vervulde hij van 1982 tot 1985 taken voor de Protestantse Kerk Kapelle-Biezelinge. Voor de Protestantse Gemeente in Voorhout was hij vrijwilliger en back-up beheerder van het kerkgebouw en ‘De Verdieping’. Hij verzorgde de administratie van uitgaande facturen en was nauw betrokken bij de begraafplaats. De heer Visser was van 1989 tot 1995 bestuurslid van de Vereniging Christelijke Scholen Voorhout en droeg bij aan financiën, onderwijskwaliteit en de bouw van een nieuwe school.
Van 2008 tot 2020 was hij verantwoordelijk voor de administratie en organisatie van begrafenissen in de Kleine Kerk.
Sinds 2020 is hij tuinvrijwilliger en vertegenwoordiger van de eigenaar bij het dagelijks bestuur van de ‘Stichting Het Boerhaavehuis’. Hij verricht ook werkzaamheden voor het gebouw ‘De Verdieping’ in Voorhout. De heer K.J. Visser wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
De heer P.W.G. van Leeuwen
De heer Peter van Leeuwen (78 jaar) is sinds 2004 als vrijwilliger betrokken bij de Voorhoutse R.K. geloofsgemeenschap. Hij is lid van de Dragersvereniging St. Barbara en zorgt voor het onderhoud van het R.K.-kerkhof van de parochiekern Sint Bartholomeus.
Sinds 2014 is hij actief bij de Stichting Begraafplaats Voorhout, waar hij verantwoordelijk is voor het onderhoud van de grafakkers en het afscheidshuis.
De heer Van Leeuwen en zijn vrouw waren in het seizoen 1994/1995 Prins en Prinses van het Bokkenrijk. Hij ondersteunde de bouwcommissie en was jarenlang lid van de raad van Elf en adjudant. Hij droeg bij aan de ontwikkeling van de carnavalsvereniging De Bokken als bestuurslid en penningmeester.
Voor wooncomplex Heerenstaete fungeert hij sinds 2009 als voorzitter en bestuurslid. Hij verricht klusjes voor oudere bewoners en is het aanspreekpunt voor technische zaken. De heer P.W.G. van Leeuwen wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Mevrouw A. van Tongeren-Cuvelier
Mevrouw Andy Van Tongeren-Cuvelier (68 jaar) heeft van 1974 tot 2000 bij twee zorginstellingen gewerkt, Marienhaven en Luduina. Vanaf 2000 tot aan haar pensioen in april 2024 was zij werkzaam bij Florence.
Mevrouw Van Tongeren-Cuvelier wordt omschreven als een lieve en zorgzame collega die bijna 50 jaar als verzorgende heeft gewerkt. Dit deed zij met grote overgave en liefde, waardoor zij het leven van de cliënten en bewoners een stuk zonniger maakte. Zij is een voorbeeld voor collega's en inspireert anderen om in de zorg te gaan werken. Naast haar betaalde werk besteedde zij veel vrije tijd aan haar cliënten. Zij vervulde wensen van cliënten door hen mee te nemen naar voetbalwedstrijden, het strand, de dierentuin, winkelen, uit eten en meer. Zij was altijd belangeloos aanwezig bij het kerstdiner om er een feestelijke bijeenkomst van te maken.
Mevrouw Van Tongeren-Cuvelier wordt gezien als de verzorgende die iedereen zich wenst voor zijn dierbaren. Zij verdiept zich in de bewoners en weet precies wat zij nodig hebben. Ook brengt zij de leerlingen de kneepjes van het vak bij.
Mevrouw A. van Tongeren-Cuvelier wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Mevrouw W.J.M. Dofferhoff-van der Meer
Mevrouw Miep Dofferhoff-van der Meer (76 jaar) was werkzaam bij Zorgbalans - Woonzorgcentrum Den Weeligenberg als Teamleider receptie. Daarnaast zet zij zich jarenlang vrijwillig in voor twee lokale verenigingen.
Mevrouw Dofferhoff-van der Meer is sinds 1972 actief bij Toneelvereniging Pankras als actrice en regisseur. Van 1972 tot 1997 was zij secretaresse van het bestuur. Zij heeft een grote rol gespeeld bij activiteiten zoals de intocht van Sinterklaas, het opzetten van de poppenkast afdeling. Zij zorg voor het grimeren en de kleding bij uitvoeringen en activiteiten voor kinderen.
Sinds 2013 zet mevrouw Dofferhoff-van der Meer zich in als bestuurslid voor Stichting tot Exploitatie en Beheer van sociaal-cultureel centrum 't Onderdak (SEBO). Zij maakt een overzicht van de verhuur van de diverse ruimtes. Zij stelt een jaarplan op en regelt verzoeken voor wijzigingen en extra inhuur. Mevrouw Dofferhoff-van der Meer kent iedere huurder persoonlijk en is zeer toegankelijk en klantgericht. Zij is regelmatig aanwezig in 't Onderdak en de vraagbaak voor iedere huurder. Mevrouw W.J.M. Dofferhoff-van der Meer wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.