Op 29 januari is de uitslag van de openbare selectieprocedure voor de pacht (huur) van vijf stukken agrarische grond in Teylingen bekend gemaakt. De uitkomst van de openbare selectieprocedure heeft bij de betrokken agrariërs in het gebied, de samenleving, buurgemeenten, de provincie en het Rijk en anderen tot veel vragen geleid. Het college betreurt het dat de uitkomst bij een aantal agrariërs tot veel verdriet en onzekerheid heeft geleid en dat er maatschappelijke onrust is ontstaan. Dat is nooit de bedoeling geweest.
Het college van burgemeester en wethouders heeft aanvullend extern juridisch advies gevraagd of de gevolgde openbare selectieprocedure voldoet aan de regels volgend uit het Didam-arrest. Uit het advies blijkt dat de gevolgde openbare selectieprocedure op een aantal onderdelen niet aan deze regels heeft voldaan. Daarom heeft het college vandaag, dinsdag 11 februari 2025, besloten de voorlopige gunning van alle percelen in te trekken en een nieuwe openbare selectieprocedure op te starten. Hierover zijn alle inschrijvers inmiddels geïnformeerd. Het college realiseert zich dat dit voor de partijen aan wie de pacht voorlopig gegund was tot teleurstelling en onzekerheid leidt. Op basis van het aanvullend juridisch advies ziet het college echter geen andere mogelijk dan het intrekken van de voorlopige gunning en het organiseren van een nieuwe procedure.
Waarom is de lopende procedure beëindigd?
Uit het aanvullend juridisch advies blijkt dat tijdens de openbare selectieprocedure een aantal zaken niet, of niet volledig, is uitgevoerd. Dit is aanleiding om de voorlopige gunning in te trekken. De redenen hiervoor zijn:
- Voor het inschrijven zijn de selectiecriteria en de puntentoedeling niet bekend gemaakt. Hierdoor konden inschrijvers niet de juiste draagwijdte van de selectiecriteria begrijpen voorafgaand aan de procedure;
- Daarnaast moet bij een voorlopige gunningsbeslissing worden uitgelegd welke relevante redenen ervoor hebben gezorgd dat deze beslissing is genomen. In de voorlopige gunningsbeslissing, van 28 januari 2025, staat onvoldoende uitgelegd hoe de gunningscriteria zijn toegepast bij de beoordeling van de inschrijvingen.
Nieuwe openbare selectieprocedure
Verder is er ook advies gegeven over de naleving van het Didam-arrest en de regels die daaruit voortkomen. Hieruit blijkt dat de gemeente verplicht is om bij pachtovereenkomsten een openbare selectieprocedure uit te voeren als er meerdere serieuze gegadigden zijn.
Er is nog geen zicht op de planning van de nieuwe openbare selectieprocedure. Met de huidige pachters wordt komende week contact opgenomen om tot een tijdelijke oplossing te komen.
Extra raadsvergadering 12 februari 2025
Portefeuillehouder Heleen Hooij legt morgen tijdens de raadsvergadering verantwoording af over de gang van zaken met betrekking tot de wijze waarop de openbare selectieprocedure heeft plaatsgevonden. Aansluitend geeft ze aan welke consequenties zij hieraan verbindt.