Ga naar de inhoud

Plan van aanpak pachtovereenkomsten

25 april

Het plan om een nieuwe selectieprocedure voor te bereiden

In 2024 is een openbare selectieprocedure gevoerd om voor 5 clusters grond in Teylingen nieuwe pachtovereenkomsten te sluiten met ingang van 1 januari 2025. De gevoerde procedure en de uitkomsten daarvan hebben tot veel maatschappelijke onrust geleid. Op 11 februari 2025 is, na constatering van gebreken in de gevoerde procedure, de voorlopige gunning ingetrokken. Om het beheer van weilanden, de continuïteit van de bedrijfsvoering van de boeren  en de rust te bewaren in de tussenliggende periode zijn, waar van toepassing, tijdelijke bruikleen-overeenkomsten gesloten voor deze clusters. Dit geeft ruimte om een nieuwe selectieprocedure voor te bereiden. Hiervoor is een nieuw plan van aanpak opgesteld, dat 13 mei in de commissie ruimte opiniërend wordt besproken.
 

Open en transparant

Door de maatschappelijke onrust die door de vorige openbare selectieprocedure is veroorzaakt wil het college de nieuwe uitgifte zo transparant mogelijk maken. Het nieuwe plan van aanpak wordt op 13 mei 2025 voorgelegd aan de gemeenteraad om opiniërend te bespreken. Hiermee krijgen de raadsleden, en daarmee de gemeenschap, zicht op hoe de nieuwe pachtovereenkomst tot stand komt. De uitkomst van de opiniërende bespreking zal, indien haalbaar, verwerkt worden in het definitieve plan van aanpak.
 

Geleerde lessen verwerkt in plan van aanpak

Op 27 maart 2025 zijn de geleerde lessen van het college gedeeld. Deze lessen zijn verwerkt in het nieuwe plan van aanpak. Dit betekent dat er transparanter gewerkt gaat worden, dat er samenwerking wordt gezocht met verschillende partners en verschillende beleidsterreinen en dat er wordt ingezet op directe communicatie waarbij ruimte zal zijn voor signalen vanuit de omgeving. In dit nieuwe plan van aanpak worden de huidige pachters en potentiële inschrijvers actief ingelicht en betrokken. Daarnaast zijn de aanbevelingen uit de vele brieven, petitie en andere input waar mogelijk verwerkt.


Stappenplan

Het plan van aanpak bestaat uit een stappenplan voor de komende periode, waarmee de gemeente kan komen tot een zorgvuldige selectieprocedure die aan de criteria van het Didam-arrest voldoet. Een eerste stap is richting kiezen voor de inhoud van de uitgifte. Het doel is om met relevante partijen en personen te spreken voordat er wordt begonnen van het schrijven van de nieuwe uitgiftevoorwaarden. Dit geeft de omgeving de kans om belangrijke punten in te brengen, en om vanaf het begin bewuste keuzes te maken die bijdragen aan het beleid van de gemeente zoals recent vastgesteld in de Omgevingsvisie. De stappen uit het plan van aanpak zien er als volgt uit:

  • Fase 0: vooronderzoek
  • Fase 1: betrekken stakeholders
  • Fase 2: bijstellen van de uitgiftevoorwaarden
  • Fase 3: presentatie concept voor de uitgiftevoorwaarden en selectiecriteria
  • Fase 4: verpachtingsprocedure: openbaar en transparant
  • Fase 5: nazorg

 

Bekijk het volledige plan van aanpak zoals geagendeerd voor de commissie ruimte op 13 mei 2025.

Ga naar het begin