Ga naar de inhoud

Te weinig interesse in cohousing-woningen Nieuw Boekhorst

8 oktober

Zoektocht naar andere woonvorm gaat door

Afbeelding cohousing-woningen Nieuw Boekhorst

In de maanden juni en juli 2024 is onderzoek gedaan onder woningzoekenden naar hun interesse in de woonvorm ‘cohousing’ voor het woningbouwproject Nieuw Boekhorst. De conclusie van het onderzoek is dat er onder de inwoners wel een groep is die interesse heeft in een alternatieve woonvorm, maar dat er behoefte is aan meer privacy. Cohousing is een woonvorm waarbij iemand samenwoont met huisgenoten maar ook privacy heeft. Faciliteiten zoals een tuin, keuken en woonkamer worden dan gedeeld, terwijl men wel een eigen slaapkamer en eventueel eigen badkamer heeft. Omdat blijkt dat respondenten meer waarde hechten aan privacy dan dat het cohousing-concept kan bieden is de conclusie dat cohousing in Nieuw Boekhorst geen haalbare woonvorm is.

Enquête en meedenkpanel

Momenteel is er in Nederland een groot tekort aan woningen. De gemeente Teylingen onderzoekt daarom nieuwe woonvormen, zoals cohousing. Het onderzoek is uitgevoerd via een digitale enquête bij een vast panel in Teylingen, maar de enquête is in dit geval ook uitgezet bij woningzoekenden van buiten het panel. Hiernaast is er een meedenkpanel opgericht waarbij woningzoekenden fysiek in gesprek gingen met de gemeente. De enquête was ingevuld door 584 mensen van verschillende leeftijden. Hieruit bleek dat drie op de tien aangaven misschien interesse te hebben in cohousing, voornamelijk vanwege de kosten en gezelligheid. Iets meer dan de helft was hierbij geïnteresseerd in het delen van een woonkamer. Verder waren zeven mensen uitgenodigd voor het meedenkpanel, maar de daadwerkelijke opkomst bleek laag. De conclusie is dat er uiteindelijk toch weinig belangstelling is voor het concept.

Cohousing

De woonvorm cohousing komt vooral in grotere steden al vaker voor. Het voordeel van cohousing is dat mensen compact kunnen wonen, met gebruik van meerdere faciliteiten. Denk ook aan een gezamenlijke kantoorruimte, een extra logeerkamer, of een ontspanningsruimte. Ook kun je makkelijker spullen delen, zoals een grasmaaier, hangmat of barbecue. Hierdoor is deze manier van wonen duurzamer en goedkoper. Bij cohousing is de bewoner de eigenaar van een privé-deel en een gemeenschappelijk deel van de woning. Als eigenaar ben je vrij om je deel te verkopen als je toe bent aan een volgende stap in je wooncarrière.

Duurzaam wonen in moderne dorpen

Gemeente Teylingen gaat voor een schone, veilige, groene en duurzame leefomgeving. Met de nieuwe woningen sluit de gemeente aan op wat inwoners willen. Zo ontstaat er een betere doorstroming en blijven er verschillende typen woningen bestaan. Zodat het prettig wonen is voor iedereen: voor ouderen en jongeren, voor kwetsbaren, gezinnen, alleenstaanden en spoedzoekers. Als moderne dorpen juicht de gemeente vernieuwing en zoveel mogelijk duurzaam bouwen toe. Dit betekent een zoektocht naar vernieuwende manieren van wonen, tijdelijke bouw of modulaire bouw voor verschillende doelgroepen. Waar mogelijk wijst de gemeente woonruimtes in eerste instantie toe aan Teylingers.

Vervolgstappen na het onderzoek

Uit de enquête blijkt dat er wel behoefte is aan klein en betaalbaar wonen. De gemeente Teylingen gaat onderzoeken of een andere woonvorm voor de betaalbare categorie een mogelijkheid is. 

Ga naar het begin