Met Omwonenden is afgesproken dat de noodopvanglocatie aan de Parklaan 180 op 15 juni 2024 wordt verwijderd. Dan loopt ook de Omgevingsvergunning af.
Veelgestelde vragen opvang Oekraïners
Aan de Parklaan vangen we op dit moment Oekraïners op. De groep bestaat uit volwassen vrouwen en mannen (stellen), waarvan een groot deel ook in onze regio werkt. Met omwonenden is de afspraak gemaakt dat de noodopvanglocatie aan de Parklaan op 15 juni 2024 wordt verwijderd. Dan loopt ook de omgevingsvergunning af. Er is nu, na een locatieonderzoek, een andere duurzame opvanglocatie gevonden. Deze nieuwe locatie is het voormalig gemeentehuis aan de Wilhelminalaan 1-3 in Sassenheim.
Burgemeester Carla Breuer: “Iedere gemeente heeft een taakstelling om Oekraïense ontheemden op te vangen. Ondanks de schaarse ruimte en woningkrapte moeten wij dus zoeken naar creatieve woonoplossingen en kansen, waarbij de opvang van Oekraïense ontheemden de al bestaande woningnood in Teylingen niet groter mag maken. Het voormalig gemeentehuis aan de Wilhelminalaan 1-3 is na onderzoek als enige geschikte locatie naar voren gekomen en wordt een duurzame opvanglocatie voor Oekraïense ontheemden zolang het nodig is. Zo zorgen we voor stabiliteit bij de Oekraïense ontheemden en voor duidelijkheid naar de omwonenden”.
Omgevingsvergunning Parklaan 176
De parklaan 176 is een bedrijfswoning en wordt sinds juni 2022 als duurzame opvanglocatie ingezet. Dit staat los van de noodopvang locatie achter de brandweer die wel wordt verwijderd.
Lijst met veelgestelde vragen en antwoorden herhuisvesting Oekrainers Parklaan
Waarom Wilhelminalaan 1-3 gekozen als nieuwe opvanglocatie?
De gemeente zoekt naar creatieve woonoplossingen en kansen, zodat de opvang van Oekraïense ontheemden de al bestaande woningnood in Teylingen niet groter maakt. Er zijn drie locaties onderzocht voor het maken van een duurzame opvanglocatie. Er is hierbij gekeken naar vergelijkbare locatiegrootte, directe beschikbaarheid, haalbaarheid en de effecten op de leefomgeving, zoals de veiligheid, het verkeer en milieu. Het gaat hier om:
- Sassenheim, Wilhelminalaan 1-3, voormalig gemeentehuis, inpandige verbouwing.
- Sassenheim, Wilhelminalaan 25, woonunits plaatsen in de directe omgeving van huidige gemeentekantoor.
- Sassenheim, Hoofstraat 118, in de bijgebouwen van de Sint-Pancratiuskerk.
Uit de analyse van een locatieonderzoek blijkt dat het voormalig gemeentehuis aan de Wilhelminalaan 1-3 als enige locatie haalbaar is om in gebruik te nemen vóór 15 juni 2024. Dit door directe beschikbaarheid, verwachte planning en langdurige inzetbaarheid. Deze locatie met capaciteit voor maximaal 80 bedden is dus de enige passende optie op dit moment voor de herhuisvesting van de 67 Oekraïense ontheemden van Parklaan.
Omdat deze locatie de enige geschikte mogelijkheid is voor directe opvang, vervalt de mogelijkheid om met omwonenden in gesprek te gaan over welke locatie het meest passend is.
Hoeveel Oekrainers worden op Wilhelminalaan 1-3 opgevangen?
Het voormalig gemeentehuis aan de Wilhelminalaan 1-3 is een vergelijkbare locatiegrootte als die aan de Parklaan en heeft dezelfde capaciteit van maximaal 80 bedden, waar 67 Oekraïners zijn opgevangen. Zij verhuizen van de Parklaan naar de nieuwe locatie aan de Wilhelminalaan 1-3.
Wie worden de nieuwe bewoners aan de Wilhelminalaan 1-3?
De groep bestaat uit vrouwen en mannen (stellen), waarvan een groot deel ook werkt in onze regio. Na de verhuizing wordt een open huis georganiseerd waarin de bewoners en omwonenden elkaar kunnen ontmoeten en kennismaken.
Hoe zit het met de status van het pand als monument?
Het monumentale pand wordt bij deze gebruiksfunctie beter onderhouden.
Is er een omgevingsvergunning voor de opvanglocatie nodig?
De ontwikkeling voor de opvanglocatie past binnen de bestemming. Het pand heeft een maatschappelijke functie, waaronder ook wooncomplex t.b.v. specifieke doelgroepen.
Hoe lang worden ze hier opgevangen?
De huidige regeling voor het opvangen van Oekraïense ontheemden is vooralsnog geldend tot maart 2025. Voor zo lang als nodig is, zetten we deze opvanglocatie in. Een verlenging van deze regeling is aannemelijk.
Worden er straks ook andere doelgroepen opgevangen op deze locatie?
Op dit moment is daar geen sprake van. Hierover zal het college en de gemeenteraad eerst een besluit moeten nemen. Bij nieuwe ontwikkelingen voor opvang van andere doelgroepen worden omwonenden betrokken om daarover mee te denken.
Wie betaalt voor de verbouwing van het pand?
De verbouwingskosten worden door het Rijk betaalt volgens de zogenaamde ‘transitiekosten opvang Oekraïners’.
Hoe zit het met de veiligheid?
Er is overdag een huismeester aanwezig en er gelden huisregels. In de nacht is er beveiliging aanwezig.
Waar kan ik terecht met vragen en meldingen over de opvanglocatie?
U kunt uw vragen en meldingen doorgeven via de mail of bellen naar 14 0252.