Ongeveer 70% van het geld waarmee gemeente Teylingen haar werk doet, komt van het Rijk. Vanaf 2026 wordt dat bedrag met 6% verlaagd. Tegelijkertijd nemen de kosten toe, bijvoorbeeld door inflatie, de groei van onze bevolking en de vergrijzing. Ook jeugdzorg vraagt steeds meer van ons budget. Net als veel andere gemeenten kunnen we het werk dat we nu doen, straks niet meer blijven doen zoals we gewend zijn.
Een jaarlijks tekort van ongeveer 7 miljoen euro is fors. Dat betekent dat we niet ontkomen aan ingewikkelde keuzes: bezuinigen en/of inkomsten verhogen. Inwoners, organisaties en bedrijven gaan dit merken.
Belangrijke momenten voor het vaststellen van de bezuinigingen en extra inkomsten zijn de behandeling van de kadernota en de begroting. Op 10 juli neemt de gemeenteraad belangrijke besluiten bij het opstellen van deze kadernota: het plan waarin staat welke richting we de komende jaren kiezen en hoe de gemeente die betaalt. Het geeft alvast de kaders mee (vandaar ook de naam) voor de begroting die later in het jaar gepresenteerd wordt. In de begroting zijn de plannen uit de kadernota verder uitgewerkt. De begroting is het huishoudboekje van de gemeente. Daarin staat onder andere hoeveel geld de gemeente uitgeeft en ontvangt en aan welke doelstellingen de gemeente werkt. Op deze webpagina vindt u de begroting 2025 van de gemeente Teylingen.