Ga naar de inhoud

Kabelgoottegels voor Verlengde Private Aansluitingen (VPA)

Kabelgoottegels zijn aan te vragen door inwoners die geen gelegenheid hebben om op eigen terrein te parkeren, maar die wel op een openbare parkeerplaats een elektrische auto willen opladen met behulp van een eigen laadpunt op eigen terrein. Dit noemen wij ook wel een Verlengde Private Aansluiting, afgekort VPA.

Met kabelgoottegels ligt de laadkabel van een elektrische auto niet op het trottoir, maar in een kabelgoot die afgedekt is met vlakke rubberen flappen. Daarmee kunnen voetgangers ongehinderd gebruik maken van het trottoir en ligt de kabel voor een groot deel beschermd.

Aanvraagproces (binnenkort mogelijk)

Het indienen van een aanvraag voor kabelgoottegels is binnenkort mogelijk op deze webpagina. Zodra bekend is wanneer dit mogelijk is, zal het op deze pagina staan. Telefonisch contact of contact per e-mail biedt geen andere informatie over het aanvraagproces, dan op deze pagina beschikbaar is. Wij vragen u om uw geduld.
 

Wat u moet weten over kabelgoottegels

  • De kabelgoottegels worden alleen aangelegd door de gemeente.
  • Kosten met betrekking tot een aanvraag zijn voor rekening van de aanvrager. Kosten met betrekking tot het aanleggen van kabelgoottegels zijn voor rekening van de aanvrager.
  • Kabelgoottegels blijven na aanleg in eigendom van de gemeente. Het betalen van kosten voor de aanleg geeft de aanvrager geen recht op eigendom.
  • Een openbare parkeerplaats blijft altijd door iedereen te gebruiken. De aanvrager van de kabelgoottegels krijgt geen recht of vergunning om als enige op die openbare parkeerplaats te parkeren daar waar de kabelgoottegels naartoe aangelegd worden.
  • Kabelgoottegels worden niet aangelegd, als er een rijbaan, fietspad of fiets/bromfietspad aanwezig is tussen eigen terrein en de door aanvrager voorgestelde openbare parkeerplaats.
  • De gemeente adviseert dat een inwoner de buren informeert over het voornemen om kabelgoottegels bij de gemeente aan te vragen. Daarbij kan het handig zijn om de informatie over de kabelgoottegels met hen te delen, om zo duidelijkheid te geven waar deze kabelgoottegels voor bedoeld zijn en dat de parkeerplaats door iedereen te gebruiken blijft.

Aanleg
  • Voor de aanleg van kabelgoottegels met een totale lengte tot 2,40m betaalt u €550,-
  • Voor de aanleg van kabelgoottegels met een lengte langer dan 2,40m wordt een aparte prijsafspraak gemaakt met een aanvrager.

Het volledige bestand over de beleidsregel Kabelgoottegels kunt u via officiële bekendmakingen lezen (link volgt na publicatie). Hier onder vindt u de voorwaarden. 

Het gebruik van een verlengde private aansluiting, met als doel het opladen van een elektrisch voertuig, wordt uitsluitend toegestaan indien de laadkabel wordt geplaatst in de door gemeente aangelegde kabelgoottegels.
2. Uitsluitend de gemeente mag kabelgoottegels aanleggen, na een aanvraag daartoe van een inwoner of ondernemer.
3. De aanvrager voorziet bij de aanvraag in een tekening van een voorgestelde aanleg. Hierbij wordt aangegeven waar op het terrein het private laadpunt wordt geplaatst, waar de aanvrager de kabelgoot voorstelt en welke openbare parkeerplaats daarmee te bereiken is met de verlengde private aansluiting.
4. Kabelgoottegels worden niet aangelegd, als er een rijbaan, fietspad of fiets/bromfietspad aanwezig is tussen privaat terrein en de door aanvrager voorgestelde openbare parkeerplaats. Bij aanleg wordt rekening gehouden met een te allen tijde vrije doorloop van 90cm, rekening houdend met de benodigde ruimte voor in- en uitvoer van een laadkabel aan beide uiteinden van een aan te leggen kabelgoot. In afwijkende situaties wordt door de gemeente bepaald of de aanleg van kabelgoottegels wel of niet tot de mogelijkheden behoort. Bij afwijkende situaties kan het bijvoorbeeld gaan om een groenstrook, een gehandicaptenparkeerplaats of een
hoekwoning.
5. De gemeente legt geen kabelgoottegels aan, wanneer de aanvrager een parkeergelegenheid op eigen terrein heeft of wanneer de aanvrager, naar inzicht van de gemeente, gelegenheid heeft om parkeren op eigen terrein weer mogelijk te maken.
6. Kosten met betrekking tot een aanvraag zijn voor rekening van de aanvrager. Kosten met betrekking tot het aanleggen van kabelgoottegels zijn voor rekening van de aanvrager. 
7. De kosten van aanleg bedragen € 550,00 voor kabelgoottegels met een lengte tot 2,40 meter. Voor een lengte van meer dan 2,40 meter wordt een afzonderlijke prijsafspraak gemaakt. De aanlegkosten worden jaarlijks geïndexeerd.
8. Kabelgoottegels blijven na aanleg in eigendom van de gemeente. Het betalen van kosten voor de aanleg geeft de aanvrager geen recht op eigendom. De kabelgoottegels worden aangelegd door, of in opdracht van, de gemeente.
9. Als de inwoner of ondernemer verhuist, of om ander redenen geen gebruik meer wenst te maken van de kabelgoottegels, dan informeert deze schriftelijk de gemeente. De gemeente kan daarop besluiten de kabelgoottegels te verwijderen.
10. Aangelegde kabelgoottegels tussen privaat terrein en een openbare parkeerplaats, geeft de aanvrager van de aanleg geen exclusief recht om de parkeerplaats te gebruiken. De parkeerplaats blijft te allen tijde openbaar.
11. Het private laadpunt staat geheel op eigen terrein. Het laadpunt, zonder aangesloten connector, staat minimaal 50cm vanaf de erfgrens met de openbare ruimte.
12. De aanvrager dient de laadkabel op een correcte wijze in de kabelgoot te plaatsen. De laadkabel dient in de kabelgoot te worden geplaatst, waarbij de kabel enkel uitsteekt op de laatste tegel aan beide uiteinden van de kabelgoot. Indien de kabelgoot door vervuiling niet correct te gebruiken is, dient de aanvrager deze zelf schoon te maken om deze op correcte wijze te kunnen gebruiken. De laadkabel wordt enkel geplaatst
wanneer deze aangesloten is op een elektrisch voertuig. Laadkabels worden horizontaal vanaf het privaat terrein ingevoerd in de kabelgoottegel; laadkabels worden niet geplaatst over verhoogde erfafscheidingen (zoals muurtjes, schuttingen, hagen of dergelijke).
13. Het private laadpunt, de te gebruiken laadkabel tussen het private laadpunt en het elektrisch voertuig dienen te allen tijde te voldoen aan de van toepassing zijnde veiligheidsnormen en wettelijke vereisten
14. Indien kabelgoottegels beschadigd zijn, dient de inwoner of ondernemer dit schriftelijk te melden aan de gemeente.
15. Een verlengde private aansluiting wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Het laadpunt wordt op geen enkele wijze aangeduid als publiek laadpunt c.q. openbare laadinfrastructuur.
16. Indien niet aan deze regels wordt voldaan, is de gemeente gerechtigd om de kabelgoottegels te verwijderen.

Ga naar het begin